COSNA - Cole Snauwaert Architectuur

woningen MK

2018 - ...

Kortrijk

Dit project werd reeds in 2007 gegund als laureaat van de Meesterproef georganiseerd door de Vlaams Bouwmeester. Na een lange wachtperiode op de ontwikkeling van het achterliggende gebied Kortrijk Weide werd in 2018 toch beslist om het in gewijzigde vorm uit te voeren.

 

Twee in onbruik geraakte woningen maken plaats voor drie compacte, bijna identieke, rijwoningen. Ze huizen onder één dak en bestendigen het gevelritme in de Magdalenastraat. Aan de zijde van het plein wordt het gebouw herleid tot een tuinmuur die het perceel omarmt. Elke woning heeft een privatief terras op begane grond dat uitgeeft op één grote collectieve tuin met aanpalend tuinpaviljoen. Aanvullend beschikken de woningen nog over een dakterras aan de straatzijde.

De woningen zijn gebaseerd op het splitlevel principe. Hierdoor wordt het niveauverschil in het maaiveld overbrugd en dringt het zonlicht tot diep in de woning binnen. Ondanks de relatief smalle en compacte woningen ontstaat hierdoor een grote ruimtelijkheid en interne flexibiliteit. De vrij lage, maar ruime inkomzone doet ook dienst als fietsberging.

 

Er wordt ingezet op circulariteit en duurzaamheid. De draagstructuur is opgebouwd uit kruislaaghout, ook wel CLT (Cross Laminated Timber) genoemd. Deze massieve houten panelen zorgen voor een CO2-opslag en bezitten naast een uitstekende brandweerstand ook een hoge isolatiewaarde. Na een intense voorbereiding waarin het project digitaal gemodelleerd wordt (BIM) zal de constructietijd op de werf veel sneller verlopen dan bij traditionele bouwwijzen. De nauwkeurigheid van de prefabricatie zorgt voor minder materiaalverlies en fouten op de werf. De droge bouwmethode zorgt er bovendien voor dat de afwerking sneller kan worden opgestart én dat er een gezonder binnenklimaat wordt bekomen.

 

Het gebouw zet in op collectief ruimtegebruik en maakt gebruik van regenwaterrecuperatie, zonnepanelen en warmtepompen en voldoet aan de BEN-normering.

Visualisaties: Animotions

© 2020 Cole Snauwaert Architectuur

Offerandestraat 1-3 bus 1 | B-2060 Antwerpen