COSNA - Cole Snauwaert Architectuur

woning TE

2011 - 2013

Borgerhout

Een rijwoning van eind 19e eeuw werd volledig gerenoveerd met respect voor de nog aanwezige historische elementen. Zo werden de houten trap en vloeren en de originele plafonds behouden. Het bouwvolume werd vergroot met een nieuwe aanbouw. Naast extra oppervlakte zorgt deze ingreep voor extra licht en lucht. Door het zadeldak aan de straatzijde om te vormen tot een mansardedak werd ook op de zolderverdieping omgevormd tot een bruikbare en zonovergoten ruimte.


Op de gelijkvloerse verdieping werd de aanbouw gerealiseerd met een zichtbare betonstructuur. Een centrale vide zorgt voor extra daglicht en maakt het mogelijk om de leefruimte op de eerste verdieping onder te brengen. Aan de straatzijde komt hierdoor, afhankelijk van de noden van het gezin, ruimte vrij voor een thuiskantoor of speelruimte.


Het grote raam met brede kader biedt vanuit de leefruimte een ruim zicht op de daktuin en het binnengebied. De spreiding van leefruimtes op twee niveaus, aan voor- en achterzijde, zorgt ervoor dat het gebruik van de woning wijzigt met de seizoenen. In de zomer beneden waar de betonstructuur de warmte buffert en in de winter boven om van de zon te genieten.


Op de tweede verdieping werd via een eenvoudige reorganisatie van de bestaande binnenwanden plaats gemaakt voor meerdere functies. Voor het vast meubilair werd een goedkoop plaatmateriaal gebruikt (OSB). Door dit met de nodige zorg en oog voor detail te verwerken werd een fijn resultaat bekomen.  


De slaapkamer onder het nieuwe mansardedak biedt een fantastisch zicht op het aangrenzende park en de skyline van Borgerhout.


De voorgevel werd bepleisterd met twee verschillende korreldiktes. Een subtiel detail dat het gevelvlak breekt en een hedendaagse interpretatie geeft aan de klassieke geveldetaillering tussen het schrijnwerk.


De aanbouw achteraan werd uitgevoerd in zichtbeton en natuurleien.


De aanpassing aan het zadeldak werd later ook bij de naburige gebouwen toegepast. Een eenvoudige ingreep die het wooncomfort aanzienlijk vergroot en voor een levendiger straatbeeld zorgt.


Fotografie: Tom Verstraeten, André Nulens, Tom Cole

© 2020 Cole Snauwaert Architectuur

Offerandestraat 1-3 bus 1 | B-2060 Antwerpen